Siirry sisältöön
Ympäristöasiantuntija puujätteen kanssa

Kesätöissä kunnossapidossa – Ympäristö ja kehitys

Sanni työskentelee VR FleetCarella kesän ajan ympäristöasiantuntijana Pieksämäellä ja Elina on kehitysasiantuntijan tehtävissä Helsingissä. Molemmat kokevat, että työkokemus on opettanut paitsi rautateistä toimintaympäristönä, myös lujittanut omaa asiantuntijuutta.

Sanni on koulutukseltaan ympäristöteknologian insinööri ja etsiessään oman alansa töitä, hän löysi FleetCaren ilmoituksen ympäristöasiantuntijan paikasta. Hänestä tuntui jo hakiessa, että paikka tuntui omalta ja työnkuva on vastannut hänen odotuksiaan.

Hänen kesän tavoitteensa on saada päivitettyä Oulun ja Joensuun varikoiden lajitteluohjeet. Hänen varsinainen toimipaikkansa on kuitenkin Pieksämäki, jossa lajitteluohjeet on jo päivitetty. Niinpä Pieksämäellä Sannin päätehtävä on saada kierrätysastetta nostettua kartoittamalla, millaisia jätteitä tuotannossa syntyy ja miten ne voisi parhaiten kierrättää. Esimerkiksi pakkauksista syntyvälle puulle ja kuormalavoille on tänä kesänä suunniteltu erilaisia kierrätysmahdollisuuksia.

Muihin työtehtäviin kuuluu muun muassa varikon jäteastioiden merkintöjen yhdenmukaistaminen. Jos Sanni on huomannut jonkin asian, johon haluaisi pureutua paremmin, on hän voinut puhua asiasta esihenkilölleen ja näin päässyt vaikuttamaan työtehtäviinsä. Tällainen asia on ollut muun muassa vaarallisen jätteen alueen uudelleenjärjestely.

Ympäristöasiantuntija

Motivoivaa on ratkoa epäkohtia ja saada toimimattomat asiat toimimaan. Toisaalta Sanni sanoo kesätöiden olevan niin lyhyt aika, ettei oman työnsä hedelmää pääse välttämättä näkemään, mutta jos asioita saa käännettyä parempaan suuntaan, se tuntuu hyvältä.

Sanni heittää myös ilmoille toivomuksen, että FleetCarella voisi tulevaisuudessa olla oma laajempi ympäristötiimi, joka voisi täyspainoisesti paneutua ympäristöasioihin vaatimusten ja lainsäädännön muuttuessa. Ympäristötyö on tärkeää, jotta toiminta pysyy vastuullisena ja kestävänä pitkällä aikavälillä. Se onkin juuri vastuullisuus, miten ympäristötyö näkyy matkustajalle, Sanni sanoo.

”Teen taustatyötä sen eteen, että ihmiset voivat kulkea vastuullisen yrityksen kulkuneuvoilla.”

Kesän jälkeen Sanni suuntaa ilmastokoordinaattoriksi erääseen hankkeeseen ja aloittaa kiertotalouden maisteriopinnot. Hän kuitenkin ilmaisee olevansa tulevaisuudessa mahdollisesti kiinnostunut palaamaan FleetCarelle.

Sanni Pieksämäen konepajalla

Elina valmistui keskellä kesää ympäristötekniikan insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulusta tehtyään opinnäytetyönsä Spotilla-järjestelmän katsaus ja kehittäminen Tehdaspalvelun yksikössä FleetCarelle. Hän on nyt toista kesäänsä FleetCarella kesätöissä.

Kun Elina haki kesätöihin FleetCarelle alun perin, hän haki ympäristöasiantuntijan paikkaa. Korona-aikana hän oli kuitenkin tullut suorittaneeksi lentokonehuoltajan tutkinnon ja työhaastattelussa Elinalta kysyttiin, eikö teknisen asiantuntijan paikka kiinnostaisi, Elinalla kun oli sekä kokemusta asentajan työstä, mutta myös insinööriosaamista. Elina on iloinen siitä, että tällainen työmahdollisuus tarjoutui hänelle, sillä hän ei olisi muuten välttämättä tajunnut hakeutua vastaavaan rooliin.

Kehitysasiantuntija

Kesäksi 2024 Elina palasi FleetCarelle, mutta tällä kertaa kehitysasiantuntijaksi. Elina kuuluu Tehdaspalveluiden yksikköön ja yksikön tehtävänä on vastata kunnossapitoyksiköiden tuotantokoneiden ja –laitteiden hallinnoinnista ja kunnossapidosta. Hän ylläpitää Spotilla-järjestelmää, johon listataan kaikki huollettavat laitteet. Hän jalkautuu tuotantoon, etsii laitteet käsiinsä, merkitsee niiden laitekorttiin tarvittavat tiedot ja järjestää laitteen huoltosuunnitelman järjestelmässä oikeaan kohtaan.

Elina tekee myös yhteistyötä alihankkijoiden kanssa varmistaakseen, että FleetCare ja alihankkijat ovat samalla aallonpituudella. Hän pohtii myös prosessikehitystä, jotta eri prosessit sujuisivat paremmin tehdaspalveluilla, tuotannon työntekijöillä ja alihankkijoilla. Tulevaisuudessa tämä näkyy työn sujuvoitumisena ja tehostumisena sekä ajan säästymisenä.

Kaikkiaan Elinan listalla on paljon erilaisia pieniä ja suurempia tehtäviä, jotka yhdessä muodostavat osan suuresta kokonaisuudesta. Elina on opetellut järjestelmälliseksi ja sanoo analyyttisuuden, ajanhallinnan ja pienen paineensietokyvyn olevan tarpeellisia hänen tehtävissään. Joskus saattaa tulla yllätyksiä ja uuteen tilanteeseen tulee sopeutua parhaansa mukaan.

Työkokemus on ollut mielenkiintoinen, haastanut sopivasti ja lisännyt itsevarmuutta omaan osaamiseen. Elina sanoo myös oppineensa lisää erilaisista laitteista ja kunnossapidosta, joka loppujen lopuksi on ympäristöasia. Laitteen eliniän pidentäminen vähentää jätettä ja resurssien kulutusta, mikä on hyvä ympäristön kannalta.

”Kun pidennetään tietyn laitteen elinikää, se on ympäristöteko.”

Kesän jälkeen Elina aikoo jatkaa muualle töihin ja mahdolliset maisterinopinnot kiinnostavat. Ihmiselle, joka tahtoisi tulevaisuudessa astua FleetCarelle kehitysasiantuntijaksi Elinan saappaisiin, Elina sanoisi: ”Opi sietämään epävarmuutta, nauti erilaisten ihmisten kanssa olemisesta, nauti ongelmanratkaisusta, pidä aina vähän kehitysvaihde päällä, kyseenalaista, että miksi tehdään asioita näin, älä ole liian perfektionisti ja good luck!”

Elina tuotannossa

Sekä Sanni että Elina ovat sitä mieltä, että vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä. Eri sidosryhmistä olevien ihmisten kanssa ollaan tekemisissä koko ajan. Viestin välittyminen kaikkien osapuolten välillä on tärkeää, ja hyvä yhteistyö mahdollistaa sujuvan työskentelyn yhteisten tavoitteiden eteen.


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä